Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby. Viac informácií OK
 
MRC 2017

Sezóna MRC 2017 úspešne za nami

FOTO: Jozef Pisch 19.11.2017 - Minirally Cup - Oznamy
Ďalšia, už jubilejná desiata sezóna seriálu MRC je úspešne za nami.
Do seriálu MRC 2017 bolo prihlásených pôvodne 8 podujatí:
1. XV. Dobšinská zima 4.2.2017 EHC Dobšiná a mesto Dobšiná,
2. Zimná Minirally Levoča, 18.2. 2017, mesto Levoča a Team Rally Poprad,
3. 2. MRC Liptovské Sliače, 5.-6. 5.2017, Motortechracing,
4. MRC Dolná Strehová, 9.-10.6. 2017, KPAŠ v D. Strehovej,
5. MRC Tatry – bolo nakoniec zrušené
6. Letná Minirally Levoča, 18.-19.8.2017, mesto Levoča a Team Rally Poprad
7. 8. MRC Liptov, 8.-9.9.2017, F. Debnár a obec Jakubovany,
8. Rallyshow Orava, 6.-7.10. 2017, AOS klub Poprad.

K jednotlivým podujatiam:
A, XIV. Dobšinská zima
Termín podujatia: 4.2.2017
DZ 2017 bola zorganizovaná v súlade s filozofiou šampionátu MRC a to byť vstupnou bránou pre mladých pretekárov do MSR v rally. Preto sme pripravili preteky v súlade s predpismi pre organizovanie rally. Pripravili sme scenár a časový harmonogram, tak aby každý pretekár si vedel predstaviť ako na skutočnej rally funguje. Používanie jazdných výkazov a itinerára sa však u mnohých posádok stretlo s nevôľou a spôsobovalo im to veľké problémy, čoho dôsledkom bolo veľké množstvo časových penalizácií, ktoré však organizátor nakoniec zrušil a o výsledkoch rozhodovali časy na rýchlostných skúškach. Z toho vyplýva jeden záver, že jazdci, hoci vedenie seriálu MRC sa maximálne snažilo vysvetliť ako rally funguje, nevenovali dostatočnú pozornosť svojej príprave, alebo sa jednoducho na to vykašľali.
Preteky pripravuje organizátorsky tím, pripravujúci ME PAV na Dobšinskom kopci a to Autoklub EHC Dobšinský kopec v spolupráci s Mestom Dobšiná, v roku 2017 sme k spolupráci oslovili aj skúsený tím organizátorov z Popradu.
Štartovná listina tohto podujatia, je už dlhodobo medzinárodná a doplnená o účasť predovšetkým slovenskej ale aj českej rallyovej špičky na najnovšej technike, čomu prispieva aj možnosť použitia pneumatík s hrotmi. Toto sú aj hlavné lákadlá pre divákov, ktorí aj tento rok lemovali trate rýchlostných skúšok.
Aj keď podujatiu sa nevyhli komplikácie ako organizátori sme dostali veľa pozitívnych ohlasov od jazdcov ako aj od širšej motoristickej verejnosti. V roku 2018 ešte nie sme jednoznačne rozhodnutí vstúpiť do seriálu a zorganizovať zimnú súťaž, hoci chceme pomáhať zvýšiť počet jazdcov v MSR z radov jazdcov MRC.
Ak budeme robiť pretek, predbežne máme dohodnutý termín v Meste Dobšiná na 3.2.2018.

B, MRC zimná Levoča
Termín podujatia: 18.2.2017
Centrom súťaže bolo v obci Torysky. Podujatie sa uskutočnilo na trati dlhej cca 9 kilometrov, ktorá sa išla dvakrát dopoludnia v jednom smere a popoludní v opačnom smere. Celková dĺžka meranej trate tak bola cca 36 km. Na podujatie sa prihlásilo 50 posádok, administratívne bolo prevzatých 47 posádok. Súťaž dokončilo celkom 39 posádok.
Trať preteku bola po nočnom miernom mraze a snežení vo výbornom „zimnom“ stave, kedy zárukou úspešného výsledku boli kvalitné pneumatiky s hrotmi. Usporiadateľský zbor veľmi dobre pripravil použité lesné cesty a zároveň zabezpečil aj traktory na prípadný odťah nepojazdných, alebo zapadnutých súťažných vozidiel.
Samotná súťaž bola odštartovaná s miernym časovým zdržaním, zároveň aj vyprostenie niekoľkých havarovaných alebo zapadnutých vozidiel, ktoré blokovali trať, spôsobilo, že nemohli byť odjazdené štyri RS, ale iba tri, aby sa to stihlo pred zotmením. Aj napriek tejto skutočnosti som nepočul od žiadnej posádky ani jednu výhradu, naopak, všetci si pochvaľovali tento zimný pretek. Niektorí ho dokonca nazvali ako „Malá švédska“ zimná Levoča.

C, 2. Minirally Liptovské Sliače, Memoriál Mariána Golského
Termín podujatia: 5.-6.5.2017
Prihlásených bolo 64 posádok. Zaregistrovalo sa 51 posádok z toho 45 posádok MRC a 6 posádok Voľný pohár. Súťaž dokončilo 41 posádok. Plánovaných bolo 34km na 6 rýchlostných skúšok na dvoch rôznych tratiach. Odjazdilo sa 20,5km na 5 rýchlostných skúškach. na jednej trati z dôvodu nepriazne počasia a nezjazdnosti jednej z rýchlostných skúšok.
Spolupráca s obcou na veľmi dobrej úrovni. Odozva na podujatie v regióne výborná, reportáž v mestskej televízii.

D, MRC Dolná Strehová
Termín podujatia: 9.-10.6.2017
Celkovo odštartovalo 47 jazdcov MRC a 26 jazdcov voľného pohára. Do cieľa sa nedostalo pre poruchy, prípadne menšie kolízie 14 jazdcov.
V piatok, po prvej RS, pre všetkých zúčastnených vystúpila kapela Helenine oči.
Priebeh celej súťaže prebehol v poriadku, bez nepredvídaných okolností a podľa reakcií zúčastnených aj k spokojnosti jazdcov aj divákov.
V budúcom roku sa pokúsime zorganizovať podujatie na možno ešte vyššej úrovni, aj keď už teraz vieme že pre niektorých domácich neprajníkov, budeme musieť RS Luboriečka zrušiť a vymyslieť inú alternatívu.
Verím že v budúcom roku sa zúčastní znova veľa kvalitných jazdcov a rýchlych áut.
Mne osobne chýbalo dostatočné značenie trate, cieľa, stopky hoci tabule boli k dispozícii.


E, MRC letná Levoča
Termín podujatia: 18.-19.8.2017,
Centrum súťaže bolo v Nižných Repašoch a Toryskách. Pretek sa uskutočnil na trati dlhej 42km, z ktorých bolo ostrých 22 na 6 RS . Na podujatie sa prihlásilo 47 posádok, administratívne bolo prevzatých 43 posádok. Súťaž dokončilo celkom 22 posádok.
Súťaž bola veľmi náročná hlavne na pneumatiky čo sa odzrkadlilo aj na počte došlých posádok, ale polovica z odstúpených aut malo technický problém (odlomené poloosi, nedostatok paliva). Najväčší ohlas mal medzi jazdcami povrch trate.

F, 8. MRC Liptov, Jakubovany
Termín podujatia: 8.-9.9.2017
Na Liptove sme opäť pripravili podujatie na tradičných tratiach, jedna cez agroletisko, ktorú sme aj v išli aj v piatok v noci (RS1), druhá z Vavrišova okolo lesa Kaleník, ktoré sa obidve išli v sobotu. Treba oceniť prístup dotknutých obcí Vavrišovo (tu síce bol drobný konflikt s p. Krivušom...), Liptovský Peter, ktoré maximálne vyšli v ústrety. Pri príprave podujatia mi veľmi pomohli Rišo Baran a Majo Jurečka a obecní pracovníci z Jakubovian pod vedením poslanca obce p. Dušana Žiarana, s pomocou ktorých sa nám podarilo zaplátať suchým betónom diery na ceste druhej rýchlostnej skúšky, čo ocenili aj mnohí jazdci. Veľmi dobré zázemie poskytla obec Jakubovany (p. starosta v kultúrnom dome a plocha futbalového ihriska a parčík pre parkovanie účastníkov) a samozrejme aj penzión Studená. Veľmi vyšli v ústrety aj predstavitelia AGRIE a.s., že zabezpečili navozenie balíkov slamy, čo veľmi zvýšilo bezpečnosť samotnej trate ale aj majetku tretích osôb v bezprostrednej blízkosti trate. Zároveň chcem poďakovať Milanovi Parihusovi, ktorý s pomocou Heňa Reháčka zo Zlína perfektne a rýchlo zvládli TP, i napriek tomu, alebo práve preto, že niektorí jazdci ho museli absolvovať viackrát, aby ich vozidlá plne spĺňali bezpečnostné požiadavky. Opäť sa ukázalo, že jazdci vedia autá pristaviť na TP aj s kompletnou bezpečnostnou výbavou. Chcem zdôrazniť, že pristavenie vozidla na TP v čistom stave (aj zvnútra) je vecou osobnej cti každého jazdca. Tu sa vo veľmi dobrom svetle predstavili všetci účastníci z Poľska, nielen čistotou vozidiel, ale aj perfektným stavom bezpečnostnej výbavy (platné homologácie sedadiel, pásov...) Veľmi sa nám osvedčila požiadavka na jazdcov, ktorí si museli priniesť na administratívne preberanie vytlačenú a podpísanú prihlášku, čo mimoriadne urýchlilo celú administráciu, odporúčam aj iným usporiadateľom. No i napriek maximálnemu úsiliu všetkých 56 traťových komisárov sme nedokázali v noci zabrániť niekoľkým „tiežfanúšikom“ motorizmu v podnapilom stave aby vnikli na trať RS s Ladou Nivou a štvorkolkou z polí, lebo „aj oni sa chceli pozrieť na preteky“!!! Šampanské pre všetkých víťazov aj v tomto roku poskytol Radko Halo, za čo mu patrí poďakovanie,.......a Majovi Buschbacherovi za pomoc s odťahovkou....

Rallyshow Orava
Termín podujatia: 6.-7.10.2017
Napriek tomu, že nám ochranári nakoniec nepovolili jednu RS, sme sa snažili na jednej trati pripraviť zaujímavú súťaž , bez retardérov . Dážď v nočných hodinách bol vytrvali a trať sa riadne premočila . Blato sa dostalo na trať a tak ju urobilo zaujímavou a zradnou . To ukázala hneď prvá RS , kde sa všetko podstatne udialo. Po tom sme po dohode ustúpili a RS3 sme zrušili . Otočením RS sa to zlepšilo a odjazdili sa všetky 3 RS v opačnom smere . Túto súťaž zabezpečovalo 44 ľudí s AOS Klubu Poprad , pod vedením hlavného bezpečnostného súťaže Jána Schmida a vedúcich RS Petra Hasaja, Jána Srebalu .
MRC a Rally Show Orava sa v roku 2018 nepôjde z dôvodu nešportového chovania a nedisciplinovanosti niektorých jazdcov .

Celkovo sa seriálu MRC 2017 zúčastnilo (účasťou aspoň v jednom podujatí)
A1 20 posádok (body získalo 18)
A2 12 posádok (body získalo 9)
A3 16 posádok (body získalo 14)
A4 16 posádok (body získalo 16)
Z5 5 posádok (body získalo 5)
Z6 9 posádok (body získalo 7)
Čo v súčte dáva 78 účastníckych posádok!!!!!


Team Rally Poprad
Táto partia nadšených traťových komisárov z Popradu a Levoče pod vedením Karola Eliáša, Janka Schmidta, Petra Hasaja (a ďalších....) chodila zabezpečovať všetky naše podujatia, bez nich by náš amatérsky seriál nemohol existovať. Títo ľudia stoja celý deň na tratiach RS, či už na slnku, alebo v daždi. Vačší dôraz však na poučenie jenotlivých traťovákov, hlavne nových, čo a ako robiť v prípade nejakej udalosti..nemôže odpovedať: “tu sa nič nepíše...“.. nemôže sa stať, že sa zabudnú umiestniť pripravené tabule pred retardéry, Ale aj napriek tomu aj im patrí poďakovanie zo strany jazdcov a jednotlivých usporiadateľov.

Planeta rally
Partia ľudí okolo Laca Wagnera už druhý rok cestuje na vlastné náklady a vyrába videá z jednotlivých podujatí MRC. To že odvádzajú skutočne dobrú prácu dokazuje aj záujem jednotlivých posádok o ich videá. Dokázal pripraviť peknú upútavku na MRC Liptov a nakoniec spracoval krásne súhrnné video, ktoré bolo prezentované aj v televíznom vysielaní kanáli Digi Sport a takýmto spôsobom propaguje náš seriál v celoštátnom merítku. Navyše vieme, že je v štádiu spracovania Súhrn MRC 2017, taktiež pre športový televízny kanál. Preto si myslím že si zaslúžia, aby na súťažnom vozidle každej registrovanej posádky bolo umiestnené ich logo primeranej veľkosti ako mediálneho partnera seriálu MRC v celom budúcom ročníku.

Záverom
Veľmi vysoko hodnotím fakt, že od vtedy, ako v MRC sa ochranné rámy stali povinnou výbavou súťažných vozidiel neklesol počet účastníkov, naopak každý si uvedomil, že tento rám je v záujme jeho vlastnej bezpečnosti. Technik, (Milan Parihus) ktorý robieva na Liptove technické preberanie skonštatoval, že technické vybavenie všetkých vozidiel v MRC je dnes už niekde úplne inde, než bolo v minulých rokoch, za čo patrí uznanie a vďaka všetkým jazdcom. Ale stále platí veta, že pristavenie čistého vozidla k Technickému preberaniu je vecou osobnej cti každého pretekára.
Zároveň si osobne vysoko hodnotím kamarátstvo, priateľský vzťah a férovsť medzi jazdcami. Dôkazom kamarátskeho a férového vzťahu bol aj počin Mareka Pikulu, ktorý sám prišiel ohlásiť, že v noci nesprávne absolvoval retardér pred letiskom, na to som mu odpovedal, že určite dostane penalizáciu, avšak traťovák pri zbere penalizácií nič nenahlásil a ja som na to v ďalšom priebehu preteku zabudol. Avšak po odovzdaní pohárov sám sa mi Marek pripomenul, na čo som musel zareagovať jeho dodatočnou penalizáciou. Toto moje rozhodnutie ho v konečnom dôsledku zásadne odsunulo nielen v hodnotení svojej triedy, ale aj v absolútnom hodnotení. Za tento jeho počin som sa rozhodol udeliť mu cenu FAIR PLAY seriálu MRC 2017.

Rôzne:
Aj pre ročník 2018 budú zverejnené pre posádky vysvetlenie a účel základných dokumentov pre posádky (čo sú to ZU, Prihláška, JV, prejazdový ITI na obhliadku a samozrejme aj registračný formulár do MRC 2018, na našej webovej stránke, aby hlavne nové posádky sa takouto formou dozvedeli o týchto dokumentoch a ich praktickom význame pre nich, a hlavne aby sa takto viedli k znalosti a predovšetkým k dodržiavaniu základných pravidiel pre motoristický šport a takto aby sme ich pripravili pre účasť vo vyšších súťažiach (SRP...).

Spoločne s usporiadateľmi jednotlivých podujatí sme si prerokovali možnosti pre budúcu sezónu. Termínový kalendár jednotlivých podujatí bude včas uverejnený.

CELKOVÉ PORADIE

Absolútne Hodnotenie

1. 607 Jurečka Peter - Devoša M. 108b
2. 303 Jačišin Jakub - Plichta Igor 102b
3. 403 Mutňanský - Španko 74b
4. 302 Polovka - Turcsányi 72b
5. 305 Fabian Rado - Kalina Daniel 63b

Kategória A1

1. 102 Zeman - Konfal 101b
2. 105 Debnár - Volák 68b
3. 101 Jakub - Čižmár 35b
4. 103 Vancík - Pavlík 21b
5. 104 Purš - Puršová 12b

Kategória A2

1. 201 Schwarzbacher - Belák 96b
2. 204 Iždinský - Havránek 89b
3. 202 Olejár - Olejárová 39b
4. 206 Kubacka - Halčinová 32b
5. 205 Gresiger - Greisiger 6b

Kategória A3

1. 302 Polovka - Turcsányi 69b
2. 305 Fabian - Kalina 54b
3. 303 Jačišin - Plichta I. 41b
4. 311 Mokran - Kováč 39b
5. 307 Krišandová - Monka 30b

Kategória A4

1. 403 Mutňanský - Španko 55b
2. 407 Jačišin - Baran 40b
3. 405 Gálik - Šimčová 23b
4. 401 Benček D. - Benček J 23b
5. 404 Tarina - Hanuš 17b

Kategória Z5

1. 501 Slavkovský - Sabaka 75b
2. 502 Krajčovič - Lieskovec 68b
3. 503 Krajčovič - Hanuš 24b
4. - b
5. - b

Kategória Z6

1. 607 Jurečka Peter - Devoša 80b
2. 602 Jurečka Martin - Pečner 69b
3. 605 Menyhért - Hanuš 47b
4. 609 Gegorík - Gaži 36b
5. 606 Fedorčák P. - Fedorčák I. 24b
kompletné poradie
CPN Design MRC Media My Racing Career maad.sk erally.sk